Categorie archief: Geen categorie

Zorg 2030 – Zuster of Zorgrobot?

Van operatierobot tot schoonmaakrobot: De ‘zorgrobot’ is begonnen aan haar opmars in ziekenhuis en zorginstellingen. De mogelijkheden van deze innovatie zijn (bijna) grenzeloos. Kijk eens bij Robots in de Zorg

De angst dat de mens in de toekomst volledig zal worden vervangen door machines lijkt me overigens ongegrond.  Compassie en empathie zijn menselijke eigenschappen die met kunstmatige intelligentie niet te evenaren zijn.

Dus voor een ieder die werkzaam is in de zorg of dit jaar gaat beginnen aan een opleiding of bijscholingstraject in dit veld: Hou hart voor de patiënt, jullie zijn en blijven onmisbaar!

Werk in de zorg? Dan hou je van mensen!
Werken in de zorg? Dan hou je van mensen!

De geschiedenis van het verpleegkundige horloge

Verpleegkundige(n) en ander medisch personeel mogen geen polshorloge dragen. Waar komt dat vandaan?

Hygiëne is heel belangrijk in de zorg, omdat men vaak te maken heeft met kwetsbare en / of zieke mensen. Door het naleven van een goede hygiëne kan onnodig letsel aan deze groep worden voorkomen. Het belangrijkste doel van een goede hygiëne van verpleegkundigen en medewerkers in de zorg is dan ook het voorkómen van infecties.

In de gezondheidszorg maakt men gebruik van zogeheten WIP-richtlijnen. WIP staat voor Werkgroep Infectiepreventie en heeft sinds 1988 nationale richtlijnen opgesteld voor zorginstellingen. Op het gebied van de persoonlijke hygiëne staat hierin dat medewerkers geen sieraden of accessoires aan hun handen of onderarmen mogen dragen. Hieronder vallen ook polshorloges. De achterliggende reden hiervoor is dat er meer bacteriën aanwezig zijn op handen /onderarmen met sieraden dan op handen/onderarmen zonder sieraden. Ook blijkt uit onderzoek dat de handhygiëne minder effectief is bij ringdragers dan bij niet ringdragers.

De Inspectie van de Gezondheidszorg (IZG) voert onderzoek uit naar de preventie van infecties in ziekenhuizen en oudereninstellingen. Hieruit blijkt dat de hygiëne en infectiepreventie vaak nog onvoldoende zijn. Een van de onderdelen waarop onvoldoende wordt gescoord, is dat medewerkers nog te vaak sieraden droegen tijdens het werk.

Accessoires op de werkkleding zijn volgens de WIP-richtlijn ook niet toegestaan. De uitzondering hierop is een werkgerelateerde accessoire zoals een naambordje of een verpleegkundig horloge. Deze is alleen toegestaan als de accessoire niet in contact komt met de patiënt en de accessoire schoon te maken en te desinfecteren is. Het verpleegkundige horloge wordt vastgemaakt aan het uniform door een speld of clip.

Naamplaatje en klokje ineen

Naamplaatje en klokje ineen

De WIP heeft haar werkzaamheden sinds begin van dit jaar (2017) gestaakt. Onduidelijk is wat de oorzaak hiervan is. Huidige richtlijnen kunnen dus niet meer ‘up to date’ zijn. Er wordt tussen diverse partijen wel gewerkt aan een nieuw programma voor het ontwikkelen en invoeren van regels ter bevordering van de infectiepreventie in de gezondheidszorg.

Bronnen

Richtlijn WIP

IGZ onderzoek

Empack 2017 – Automatiseren en Personaliseren in verpakkingen

Empack is de verpakkingsbeurs van de Benelux. Op 5 en 6  april was deze beurs in de Brabanthallen in Den Bosch.

Het grootste gedeelte was bestemd voor de voedselindustrie.  Automatisering was daar vooral het keyword: Slimmere  machines die (steeds) sneller en efficiënter inpakken, verpakken dan wel ompakken. Daarnaast waren er ook  technische gadgets te zien, zoals deze robot.

Robotisering in de verpakkingsbranche
Robotisering in de verpakkingsbranche

De verpakkingsindustrie is continue in beweging. Huidige trend is dat er steeds meer ruimte komt voor gepersonaliseerde pakjes in kleine(re) oplages. Ideaal dus voor webshops en merken die een persoonlijk tintje willen geven aan hun diversiteit van verpakkingen.

Wij hebben mooie ideeën opgedaan. Nu nog de juiste combinatie maken van de buitenkant met de inleg en dan verwachten we medio juli onze persoonlijke verpakkingen klaar te hebben.

100 jaar kiesrecht in Nederland

Vandaag, 15 maart 2017, kiezen we de nieuwe leden van de Tweede Kamer in Nederland.

Algemeen kiesrecht, het lijkt zo normaal. Toch is het slechts 100 jaar geleden, dat iedere man vanaf 24 jaar in Nederland mag gaan stemmen en zich tevens verkiesbaar stellen.  Passief kiesrecht kwam er ook voor de vrouwen. Zij moesten nog wel tot 1919 wachten voordat zij ook het actieve kiesrecht ontvingen.

Dit belangrijke recht voor burgers van Nederland is een essentieel kenmerk van een democratie. Iedereen mag zich verkiesbaar stellen en de bevolking kiest zelf, uit vrije wil en anoniem,  haar nieuwe volksvertegenwoordiging.

Sinds de tweede wereldoorlog zijn er slechts enkele keren een even groot aantal partijen geweest die deelnamen. Vandaag zijn het maar liefst 28 partijen met 1114 unieke kandidaten. Op dit moment zijn er 17 partijen in de kamer waaronder 6 afgesplitste dan wel eenmanspartijen, dus eigenlijk 11 partijen.

Dit houdt in dat er 17 nieuwe partijen deelnemen aan de verkiezingen. Deze hebben zeer uiteenlopende ideeën over het bestuur en beleid in Nederland voor de komende jaren. Het loont om verder te kijken dan de ingestudeerde verkiezingsdebatten van de zittende partijen. Bekijk en onderzoek de programma’s van de nieuwe partijen. Met hun bijdrage kan de Nederlandse politiek in jouw voordeel veranderen.

Er valt dus wel degelijk iets te kiezen in ‘ons’ Nederland. Blijf niet thuiszitten, maar ga stemmen en maak het verschil!

 

https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/fracties

https://www.tweedekamer.nl/nieuws/kamernieuws/28-politieke-partijen-doen-mee-aan-de-kamerverkiezingen

Hij komt, hij komt ….

die lieve goede Sint heeft afgelopen zaterdag weer voet aan Nederlandse wal gezet. Menig kinderhart is hierdoor weer harder gaan kloppen. Met cadeautjes, snoep en chocoladeletters in het vooruitzicht.

chocoladeletters

Waar komt de traditie van de chocoladeletter nu vandaan? Hier bestaan meerdere theorieën over.

De meest voorkomende is dat het een educatieve functie zou hebben. Het zou een vervolg zijn van de broodletters die gebruikt werden in kloosterscholen om leerlingen te leren lezen en schrijven. Als beloning mocht de broodletter worden opgegeten.

Een andere verklaring is dat men in de 19e eeuw vaak de cadeautjes onder het kleed of laken verborg en door de (brood)letters kon zien voor welk kind het betreffende cadeau was.

Aan het einde van de 19e eeuw begon de (industriële) productie van chocoladeletters. Het was in die tijd al gangbaar om elkaar de eerste letter van hun (voor)naam te geven. De reden waarom men juist in die tijd is overgestapt op chocolade is niet heel duidelijk terug te vinden. De prettige smaak en effect van chocolade in combinatie met de mogelijkheid tot massaproductie en de toenemende welvaart zal het proces zeer waarschijnlijk hebben versneld.

Meer lezen of zien over de traditie en oorsprong van Sinterklaas?

De documentaire “Wild geraas” geeft een gedegen en objectief overzicht over buitenlandse rituelen die sterk lijken op het Nederlandse Sinterklaasfeest. Een aanname hierin is dat deze tradities waarschijnlijk dezelfde gemeenschappelijke (Heidense) oorsprong hebben.

Wild Geraas – Oorsprong Sinterklaas en Zwarte Piet

Review over Wild Geraas

10 tips om feestdagen stress te voorkomen

De dagen worden weer korter, de temperatuur lager, de bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren. Nog even, en dan begint het gezellige, maar voor velen ook zeer stressvolle, (feest)seizoen. Hoe zorg je er nu voor dat het voor iedereen gezellig en ontspannen blijft? Met deze tips heb jij (en je familieleden) meer rust, zodat je meer van elkaar kunt genieten.

Ontspannen de feestdagen door

  1. Begin op tijd met je planning(en).
  2. Maak een lijstje met cadeautjes die je wilt kopen en begin hier op tijd mee. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment in overvolle winkels nog aankopen moet doen. Of, als je in webwinkels koopt, afhankelijk bent van de tijdige bezorging van de pakjes.
  3. Maak een lijst met specifieke producten die je nodig hebt voor de feestdagen, zoals pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes, oliebollenmix, extra bloem en suiker, champagne en ijs. Neem iedere keer als je naar de supermarkt gaat alvast een paar producten mee. Het gaat om de producten die lang(er) houdbaar. Zo hoef je vlak voor de feestdagen alleen nog boodschappen te doen voor de verse ingredienten en is je winkelwagen niet overvol.
  4. Feestkleding nodig? Neem je kinderen alvast mee deze herfstvakantie om te shoppen. Ga naar de stad en maak er een leuk (mid)dagje uit van. Ga voor je eigen kleding zelf op een koopavond of zaterdag shoppen, alleen of met een vriendin. Nu is er nog veel keuze in alle maten.
  5. Maak vervolgens een lijstje van accessoires die je nog nodig hebt, zoals panties en kaarsen en zet deze digitaal in je telefoon of op een papiertje bij je kalender. Iedere keer als je iets koopt wat er op staat, kun je dat wegstrepen.
  6. Heb je kinderen in de basisschoolleeftijd? Voor hen is het vaak een zeer hectische tijd met allerlei extra indrukken. Hierdoor kunnen ze de laatste weken voor de kerstvakantie heel erg druk en overprikkeld zijn. Zorg dat je al een plan hebt voor wat je wilt maken voor het kerstdiner op school. En dat je weet waar de benodigde (kerst)spullen liggen die ze mee moeten nemen naar school (zoals een kaarsje, glazen potje, plastic bord). Je kind is erbij gebaat als jij rustig bent.
  7. Krijg je gasten met Sinterklaas, Kerst of Oud en Nieuw? Geef aan dat je dit jaar het menu samen wilt maken. Een ieder die komt, bereidt (thuis) een onderdeel van het menu en neemt dit mee. Hierdoor hoef jij minder tijd te besteden aan boodschappen en in de keuken. Communiceer dit op tijd.
  8. Kerstboom en/of kerstartikelen, halen? De meeste tuincentra zijn overvol met mensen direct na Sinterklaas. Overweeg om een ochtend vrij te nemen en dan de benodigde kerstspullen te halen. Dat is een stuk rustiger dan in de avond of het weekend.
  9. Ga je zelf weg met kerst en/of Oud en Nieuw? Zorg voor een cadeau voor de gastvrouw om je dankbaarheid te tonen. Stel je thermostaat en verlichting goed in, zodat er niets kan bevriezen en het lijkt alsof je thuis bent.
  10. Geniet van elkaar! Dit zijn momenten waarop je herinneringen maakt met je dierbaren.

Gratis cadeautje

Wat is er nu leuker dan een cadeautje ontvangen? Als echte Nederlander moet dat wel een gratis cadeautje zijn.

In 2016  levert de zoekterm “gratis” bij Google 1.080.000.000 hits op. Bij Marktplaats staat in 2015, net zoals de voorafgaande jaren, het woord “gratis”  op nummer 1 als meest gezochte zoekterm.

Ja, wij Nederlanders houden van gratis. Of het nu gaat om geld-terug-acties, zegeltjes voor een dagje uit, coupons, wifi, nieuwe producten, films of een blog zoals WordPress ……… Als het gratis is, staan we nu eenmaal graag vooraan. We zijn daarvoor bereid onze persoonlijke gegevens te delen met een producent of zijn, al dan niet tijdelijk, zeer merkloyaal.

Soms gaan we daar zelfs best ver in. Zo blijkt uit een recent onderzoek van TNS in opdracht van Vodafone dat Nederlanders het meest bereid zijn om hun privacy op te geven in ruil voor gratis (online) diensten.

Wij houden natuurlijk ook van gratis ….. dus hebben we twee acties bedacht.

  1. Like de facebookpagina van Goodieplaza. Onder de likers verloten we twee prijzen* Goodieplaza
  2. Ontvang een gratis screenprotector (tot 15 maart 2016) bij de aanschaf van een hoesje voor je ipod touch 4 of 5 bij MP Koopje

* 1 keer een VVV-bon twv 25 euro en 1 artikel naar keuze bij Goodieplaza.nl + 1 keer een VVV-bon twv 50 euro en 2 artikelen naar keuze uit de webshop van Goodieplaza.

 

Gebruikte bronnen:

http://marktplaatsperskamer.nl/2015/12/jaaroverzicht-marktplaats-2015-iphone-domineert-top-10-zoekwoorden/

http://over.vodafone.nl/nieuwscentrum/nieuws/nederlanders-en-fransen-meest-bereid-persoonlijke-gegevens-te-ruilen-voor-grati?from_search